در تحقیقاتی که به بررسی تاثیر TMS بر کاهش حافظه و فراموشی پرداختهاند؛ مشخص شده که تعداد جلسات rTMS میتواند نقش مهمی در بهبود عملکرد حافظه داشته باشد. این درمان با تحریک مغز به تقویت حافظه و پیشگیری از افت آن کمک میکند. تعداد جلسات rTMS و فواصل زمانی بین آنها ممکن است تأثیرات متفاوتی بر نتایج درمانی داشته باشد؛ به همین دلیل برنامه ریزی دقیق تعداد جلسات rTMS برای هر بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است.
چرا حافظه ما کاهش مییابد و فراموشی میگیریم؟
بخشی از مغز که مسئولیت مدیریت حافظه ما را به عهده دارد؛ هیپوکامپ نامیده میشود که در قسمتهای عمیقتر مغز قرار گرفته است. وظیفه هیپوکامپ این است که خاطرات را ذخیره کند؛ و دستیابی به آنها را برای ما انجام دهد. زمانی که هیپوکامپ تحت تاثیر بیماریها مثل آلزایمر، ایدز یا افسردگی آسیب ببیند؛ حافظه ما دچار اختلال میشود. طبق تحقیقات، افرادی که افسرده هستند؛ هیپوکامپ در آنها، 10 درصد کوچکتر از افراد سالم میشود. به این ترتیب، مشکلات حافظه، کاهش تمرکز، اختلال در به یاد آوردن خاطرات و فراموشی، به سراغ افراد میآید و آنها را به چالش میکشد!
مواردی که عنوان شدند؛ تنها چند نمونه از شرایطی هستند که حافظه انسان را تحلیل میبرند و دچار اختلال میکنند؛ برخی افراد تصور میکنند، تنها بیماری آلزایمر است که تواناییهای حافظه را به میزان شدیدی کاهش میدهد؛ اما بررسیهایی که در سالهای اخیر انجام شده است نشان دادهاند که شرایط و بیماریهای مختلفی روی حافظه انسان تاثیر میگذراند. با وجود اینکه آلزایمر، شناختهشدهترین اختلال تاثیر گذار بر حافظه است؛ اما رسوب برخی پروتئینهای مضر در مغز، ابتلا به ویروس ایدز و افسردگی، حافظه را تحت تاثیر قرار میدهند و باعث افت عملکردهای ذهنی و افت تدریجی مهارتهای حرکتی میشوند.
درمان با TMS، باعث کاهش حافظه میشود یا بهبود آن؟
افراد زیادی هستند که تصور میکنند استفاده از TMS، حافظه را کاهش میدهد و فراموشی ایجاد میکند. اما واقعیت این است که استفاده از TMS، باعث بهبود اختلالات حافظه و رفع فراموشی میشود. در میان روشهایی که مغز را تحریک میکند، TMS یک استثنا است؛ زیرا روشهای دیگر مانند درمان با تشنج الکتریکی (ECT)، به میزان متوسط تا شدید حافظه را کاهش میدهد. بررسیها نشان داده است که روش ECT، باعث میشود حتی خاطرات تولد فرزندان یا مراسم ازدواج و… هم فراموش شود. گرچه این فراموشی موقتی است؛ اما میتواند زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. TMS Therapy for Memory Loss in South FL | My TMS Therapy
با اینکه در روش TMS مانند ECT، مغز تحریک میشود؛ اما مطالعات بسیاری نشان دادهاند که TMS نه تنها حافظه را کاهش نمیدهد، بلکه از این امر پیشگیری کرده و به بهبود حافظه سالمندان کمک میکند.
مطالعات اولیه مبنی بر تاثیر TMS بر بهبود حافظه در سال 2011 میلادی
در سال 2011، تحقیقی انجام شد که نشان داد، TMS بر هیپوکامپ اثر میگذارد. طبق نتایج، TMS میتواند سلولهای مغزی در هیپوکامپ را رشد دهد و تکثیر کند. نتایج این مطالعات نشان داد، بعد از درمان منظم و روتین با روش TMS، سلولهای مغزی در ناحیه هیپوکامپ که تحلیل رفته بودند؛ قادر به رشد مجدد شدند و عملکردشان را بدست آوردند. برخی محققان معتقدند، بازسازی سلولهای مغزی در هیپوکامپ، مربوط به اثرات ضد افسردگی TMS میباشد. Does TMS Cause Memory Loss? | Bespoke Treatment
در آزمایشی دیگر، گروهی از افراد سالمند که علائمی از کاهش حافظه و اختلال در به خاطرآوری وقایع داشتند، انتخاب شدند؛ سپس علائم این سالمندان، قبل و بعد از دریافت درمان روزانه TMS، بررسی و مقایسه شد. گروهی که درمان TMS را دریافت کرده بودند؛ 31 درصد در به خاطر آوردن وقایع، بهبودی نشان دادند. در حالی که گروهی دیگر از سالمندان که تحت درمان با TMS نبودند؛ تنها 2.8 درصد بهبود یافتند.
مطالعات جدید مبنی بر تاثیر TMS بر بهبود حافظه در سال 2016 تا 2019 میلادی
همچنین، در مطالعه دیگری که در سال 2016 انجام شد؛ نشان داده شد که TMS میتواند عملکرد حافظه کاری انسان، یعنی حافظهای که در لحظه اطلاعات را در ذهن نگه میدارد، هم در افراد سالم و هم در افراد افسرده، بهبود بخشد. علاوه بر این، دانشکندان دریافتهاند که TMS، سبب تسهیل بازیابی خاطرات جدید میشود. آزمایشی در سال 2019 انجام شد و نشان داد افراد سالمندی که مبتلا به آلزایمر بودند؛ پس از دریافت درمان TMS، بهبود چشمگیری در حافظه و شناخت داشتند و این بهبودی به مدت یک هفته بعد پایدار باقی مانده بود.
درمان کاهش حافظه و فراموشی با TMS
درمان با روش TMS، یکی از بهترین و مفیدترین درمانهای حاضر برای بهبود کاهش حافظه و فراموشی، به شمار میرود. این روش، غیر تهاجمی، غیر شیمیایی و بدون درد است؛ که هیچ گونه وقفهای در زندگی فرد ایجاد نمیکند. با این حال، یک سوتفاهم رایج وجود دارد؛ بسیاری از افراد فکر میکنند، استفاده از روش درمانی TMS، به جای درمان افراد، سبب کاهش حافظه آنها میشود. اما واقعیت چیز دیگری است.
افرادی که از TMS برای درمان مشکلات حافظه و اختلالات فراموشی استفاده میکنند؛ ممکن است رشد جدید و بهبود عملکرد سلولهای مغز در هیپوکامپ را تجربه کنند.در واقع، با تقویت عملکرد هیپوکامپ، برخی علائم مرتبط با زوال حافظه مانند فراموشی، کاهش یادگیری و اختلالات تصمیم گیری، در بیماری مثل آلزایمر، کاهش مییابد.
علاوه بر این، TMS نواحی خاصی از مغز، که مسئولیت شناخت و تفکر را بر عهده دارند؛ مورد هدف قرار میدهد. در این درمان، علائمی را مثل مشکلات فکر کردن، درک کردن، شناختن و فراموش کردن، کاهش میدهد. بسیاری از افرادی که از TMS برای درمان کاهش حافظه استفاده میکنند؛ بیان کردهاند که حافظه آنها به طور کلی بهبود یافته است و روند افت ذهنی در آنها کندتر شده است. با وجود اثر بخشی زیاد درمان با TMS، هنوز هم به مطالعات بسیاری در این حوزه نیاز است.
کاربردهای TMS در بهبود حافظه
بر اساس مطالعات جدید، TMS میتواند سلولهای مغزی سالم را نیز افزایش دهد. به این ترتیب، حافظهای که در طول درمان بهبود یافته و بازیابی شده است؛ بعد از درمان نیز پایدار باقی میماند. حافظه کاری در افراد افسرده و سالم بهبود مییابد. حتی برخی از دانشمندان و متخصصان اعصاب، در حال بررسی مزایای TMS برای استفادههای آموزشی به منظور تقویت خلاقیت، یادگیری و شناخت افراد هستند. TMS، خلاف سایر روشهای تحریک مغزی و درمانهای سنتی برای بیماریهایی مانند افسردگی و آلزایمر، حافظه را تقویت میکند؛ و تاثیرات بلند مدت بر جای میگذارد. TMS Therapy and Memory Loss
در بررسی تاثیر TMS روی کاهش حافظه و فراموشی، یکی از سؤالات مهم این است که “آیا تاثیر TMS روی زنان و مردان متفاوت است؟” تحقیقات نشان میدهند که پاسخ به این سؤال میتواند به عوامل مختلفی مانند هورمونها و ساختارهای مغزی مرتبط با جنسیت بستگی داشته باشد. این تفاوتها میتواند نحوه واکنش به درمان TMS را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین لازم است در درمانهای مرتبط با حافظه، توجه ویژهای به جنسیت و شرایط خاص هر فرد داشته باشیم. Stimulating Memory: Reviewing Interventions Using Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation
استفاده از روش درمانی TMS برای چه کسانی مناسب است؟
طبق مطالعات و گزارشهای داده شده، تحریک مغناطیسی فراجمجمهای (TMS)، که یکی از بهترین روشهای تحریک عصبی به صورت غیرتهاجمی محسوب میشود؛ حافظه را در بزرگسالان جوان سالم، سالمندان سالم و افراد مبتلا به بیماری آلزایمر بهبود میبخشد. به همین دلیل TMS، به عنوان یک روش درمانی امیدوارکننده برای کاهش علائم مرتبط با حافظه و بهبود عملکرد شناختی مورد توجه قرار گرفته است.
در نتیجه، درمان با تحریک مغناطیسی فراجمجمهای (TMS) بهعنوان روشی امیدوارکننده در کاهش مشکلات حافظه و فراموشی شناخته شده است. مطالعات مختلف نشان میدهند که TMS میتواند با تقویت سلولهای مغزی و بهبود عملکرد مغز، حافظه را تقویت کرده و علائم افسردگی و آلزایمر را کاهش دهد. اگرچه تحقیقات بیشتری برای درک کامل تاثیرات این درمان در حال انجام است؛ نتایج اولیه نشان میدهند که TMS میتواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به مشکلات حافظه کمک کند.