نوروفیدبک علاوه بر درمان حملات پانیک، در درمان اختلالات دیگری مانند میگرن نیز اثربخشی خود را نشان داده است؛ نوروفیدبک برای درمان میگرن، با هدف کاهش فعالیتهای غیرعادی در مغز و بهبود خود تنظیمی، میتواند به کاهش شدت و تعداد حملات میگرنی کمک کند. مشابه درمان پانیک، این روش به بیمار امکان میدهد؛ تا کنترل بیشتری بر وضعیت روانی و فیزیولوژیکی خود داشته باشد. به این ترتیب، شدت و تعداد دفعات سردرد میگرن، کاهش زیادی پیدا میکند. بنابراین، نوروفیدبک توانسته به یکی از درمانهای محبوب برای افراد مبتلا به سردردهای شدید میگرنی، تبدیل شود.
چگونه نوروفیدبک به آرام سازی سیستم عصبی در درمان پانیک، کمک میکند؟
یکی از علل مهم بروز حملات پانیک، عدم تعادل در فعالیت برخی امواج مغزی است؛ به ویژه امواجی مانند امواج بتا، که افزایش بیش از حد آنها، با اضطراب و هوشیاری شدید مرتبط است. در جلسات نوروفیبدک، حسگرهایی برای اندازه گیری این امواج مغزی، به پوست سر بیمار متصل میشوند. اطلاعاتی که این حسگرها دریافت میکنند؛ به متخصصان کمک میکند، الگوهایی را که به پاسخ پانیک کمک میکنند، شناسایی کنند. در واقع، نتایج به دست آمده از حسگرها، با دادههای مرجع یا نرمال مغزی مقایسه میشوند. در این حالت، بخشهایی از مغز که دچار عدم تعادل و مرتبط با علائم هستند، شناسایی شده؛ و از این اطلاعات برای هدایت جلسات نوروفیدبک استفاده میشود.
پس از اینکه امواج مغزی با الگوهای نامناسب و مرتبط با حملات پانیک، شناسایی شدند؛ جلسات نوروفیدبک با هدف آموزش مغز برای تنظیم بهتر، برنامه ریزی میشوند. آموزش مغز برای تنظیم و تعدیل بهتر امواج، از طریق ارائه بازخورد آنی صورت میگیرد. این بازخورد لحظهای، اغلب به شکل یک بازی یا نمایش تصویری است؛ که به فعالیت مغزی فرد واکنش نشان میدهد. هنگامی که مغز الگوهای آرامتر و منظمتری تولید میکند؛ بازخورد به صورت مثبت، مانند یک صدای خوشایند یا پاداش تصویری، تغییر میکند. این تقویت مثبت، مغز را تشویق میکند تا در این حالت مطلوب باقی بماند؛ و به طور مؤثری، آن را برای حفظ آرامش در شرایط استرسزا، آموزش میدهد.
علاوه بر این، غیر تهاجمی بودن نوروفیدبک و نداشتن عوارض جانبی، آن را به گزینهای جذاب برای افرادی تبدیل کرده است؛ که به دنبال رویکردی مکمل در کنار درمانهای سنتی هستند. اگرچه نوروفیدبک راه حل یکسانی برای همه افراد نیست؛ اما مسیری منحصر به فرد، برای تنظیم خودکار مغز ارائه میدهد. طبق گزارشات، این روش، برای بسیاری از افراد، تقویت کننده و امیدوار کننده بوده است.
نوروفیدبک و نقش آمیگدال در حملات پانیک
علاوه بر این، نمیتوان از نقش قسمت آمیگدال مغز در حملات پانیک، غافل شد. این بخش، به عنوان مرکز ترس مغز عمل میکند؛ و اغلب با واکنش بیش از حد، علائم جسمی پانیک را تحریک میکند. تحقیقات بسیاری نشان دادهاند که، نوروفیدبک میتواند به کاهش فعالیت بیش از حد آمیگدال کمک کند؛ و احتمال واکنش شدید آن، به تهدیدات درک شده را کاهش دهد. نوروفیدبک با آرام سازی این بخش از مغز، شدت واکنشهای پانیک بدن را کاهش داده؛ و امکان واکنش سنجیدهتر به استرس را فراهم میکند. Neurofeedback Therapy for Panic Attacks
ماندگاری درمان با نوروفیدبک
پتانسیل نوروفیدبک برای ایجاد تغییرات، با ماندگاری طولانی مدت، یکی از جنبههای امیدوار کننده این درمان نوین به حساب میآید. بر خلاف داروها با تسکین موقت علائم بیماری، هدف نوروفیدبک، برقراری تغیییرات ماندگار در واکنش مغز به محرکهای اضطرابی است. با گذشت زمان و تحت تاثیر درمان با نوروفیدبک، مغز یاد میگیرد که خود را مؤثرتر تنظیم کند؛ که این امر به افزایش کنترل بر احساسات و کاهش حملات پانیک منجر میگردد. این ماندگاری بلند مدت در تغییرات ایجاد شده در مغز، برای افرادی که درمانهای دیگر برایشان ثمربخش نبوده است؛ امیدوار کننده بوده و راهکاری پایدار برای مدیریت حملات پانیک ارائه میدهد.
روش نوروفیدبک، در مقایسه با روشهایی مانند تحریک مغناطیسی مکرر مغز (rTMS)، تمرکز بیشتری بر مشارکت فعال بیمار در فرآیند درمان دارد. تفاوت نوروفیدبک و rTMS، در این است که نوروفیدبک به بیمار اجازه میدهد با استفاده از بازخوردهای مغزی، تغییرات پایداری در عملکرد خود ایجاد کند؛ در حالی که rTMS، به طور مستقیم با اعمال پالسهای مغناطیسی بر مناطق خاص مغز تأثیر میگذارد. هر دو روش در درمان اختلالات اضطرابی مؤثر هستند؛ اما نوروفیدبک با توانمند ساختن بیمار، رویکردی تعاملیتر ارائه میدهد.
آخرین تحقیقات در زمینه درمان پانیک با نوروفیدبک
مطالعهای که در مجله Neuroimage Clinical منتشر شد؛ نشان داد که نوروفیبدک به میزان قابل توجهی، علائم اضطراب را کاهش میدهد. در واقع، این کاهش اضطراب، حاصل تغییر در ارتباطات مغزی و کاهش فعالیت بیش از حد در مناطقی که با حملات پانیک مرتبط هستند؛ میباشد. شرکت کنندگان در این مطالعه، گزارش دادند که پس از جلسات منظم نوروفیدبک، احساس کنترل بیشتری بر اضطراب خود داشتند؛ و تعداد کمتری از حملات پانیک را تجربه کردند.
نوروفیدبک چگونه در تغییر امواج مغزی ایفای نقش میکند؟
همانطور که دماسنج، مستقیماً تب را کاهش نمیدهد و فقط دمای بدن را نشان میدهد؛ ابزارهای نوروفیدبک نیز، فقط فعالیت امواج مغزی را نشان میدهند. این روش، تنها یک حلقه بازخورد عصبی فیزیولوژیکی برای بیمار ایجاد میکند؛ که به بیمار کمک میکند تا تغییرات مطلوبی برای دستیابی به عملکرد مغزی نرمالتر ایجاد کند. به این ترتیب، علائم بیماری را کاهش داده یا از بین میبرد. نوروفیدبک، نوعی درمان منحصر به فرد است؛ که در آن از هیچ دارو یا محرکی استفاده نمیشود. در واقع، از آنجایی که این درمان بر اساس خودتنظیمی است؛ بیمار میتواند تکنیکهایی را یاد بگیرد که در طول زندگی خود از آنها استفاده کند.
مزایای درمان نوروفیدبک برای حملات پانیک
زمانی که سایر روشهای درمانی در کاهش حملات پانیک موثر واقع نشدهاند؛ نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی ترجیحی، شناخته میشود. با توجه به اینکه این روش، غیر تهاجمی و بدون دارو است؛ بنابراین نیازی به نگرانی درباره عوارض جانبی ناخوشایند و غیرمنتظره، برای این درمان نوین، نیست. از دیگر مزایای درمان نوروفیدبک برای حملات پانیک، میتوان به بهبود اعتماد به نفس و احساس امنیت، کاهش استرس، افسردگی و اضطراب، و افزایش تمرکز و دقت اشاره کرد. Neurofeedback Therapy For Panic Attacks
ترس از اینکه هر لحظه حمله پانیک به سراغ فرد بیاید؛ زندگی افراد را مختل میکند. شاید بتوان گفت، بهترین مزیت نوروفیدبک، این است که درمان حاصل از این روش، پایدار و بلند مدت است. به عبارتی، به دلیل اینکه بیمار، کنترل درمان خود را در دست دارد و مهارتهای خود تنظیمی را میآموزد؛ میتواند تکنیکهای آموخته شده را، تا مدتها پس از پایان دوره درمان نوروفیدبک خود، ادامه دهد.
مقایسه نوروفیدبک با روشهای دارویی در درمان حملات پانیک
درمان سنتی حملات پانیک، شامل ترکیبی از داروها در کنار جلسات روان درمانی است. برخی از داروها، میتوانند در لحظه حمله پانیک، یا زمانی که وقوع آن نزدیک است؛ به آرام کردن فرد کمک کنند. همچنین داروهای دیگری نیز، وجود دارند که به صورت بلند مدت، برای درمان اضطراب مزمن و حملات پانیک مکرر، مورد استفاده قرار میگیرند. درست است که داروها، تاثیر فوق العادهای در درمان اضطراب دارند؛ اما مشکل اینجاست که پس از قطع مصرف داروها، اضطراب و حملات پانیک بیمار بازمیگردند.
یکی از دلایل این مشکل، این است که فرد مهارتهای خود تنظیمی و بازگرداندن آرامش و تعادل به ذهن و روان خود را نیاموخته است. اگر بیمار نتواند نحوه واکنش خود به عوامل استرسزا را تغییر دهد؛ آسیب پذیری او نسبت به حملات پانیک همچنان باقی خواهد ماند.
آیا درمان نوروفیدبک برای اختلال پانیک ایمن است؟
یکی از دلایل ایمن بودن نوروفیدبک، عدم استفاده از دارو یا مواد شیمیایی و همچنین، غیر تهاجمی بودن این درمان است. البته برای ایمنی بالای این درمان، لازم است که حتما تحت نظارت یک متخصص با مهارت، در یک محیط بالینی مناسب، انجام گیرد. همچنین، یک برنامه شخصی سازی شده، برای هر شخص تنظیم گردد؛ تا بهترین تطبیق برای درمان هر بیمار، برقرار شود. در این صورت، نوروفیدبک میتواند نتایج بلند مدتی برای بهبود کیفیت زندگی ارائه دهد.
درمان پانیک با نوروفیدبک، به عنوان یک روش نوین و غیر تهاجمی، افقی روشن در بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به اختلال پانیک ارائه میدهد. این روش با تمرکز بر بهبود عملکرد مغز و کاهش علائم اضطراب و وحشت، میتواند جایگزینی موثر و علمی برای روشهای درمانی سنتی باشد؛ یا حتی به عنوان مکملی برای آنها عمل کند. نتایج امیدوار کننده تحقیقات در این حوزه نشان میدهد که نوروفیدبک با تقویت آگاهی و کنترل فرد بر ذهن خود، میتواند مسیری مطمئن به سمت آرامش پایدار و کنترل بهتر هیجانات باشد. به همین دلیل، استفاده از این روش، تحت نظارت متخصصان، میتواند گامی ارزشمند در مدیریت و درمان اختلالات اضطرابی مانند پانیک باشد.