در درمان لورتا، برخلاف درمان نوروفیدبک کلاسیک که معمولا بر روی یک نقطه انجام میگیرد؛ در لورتا سعی میکنیم تا ارتباط شبکهای در مغز را با استفاده از نقاط بسیاری، بهبود دهیم؛ این روش درمانی میتواند جزئی ترین و عمیق ترین بازخورد های عصبی بیمار را با بالا ترین سرعت از مغز دریافت کند.
لورتا نوروفیدبک چیست؟
لورتا نوروفیدبک یک روش درمانی پیشرفته و نوین است که بر اساس تجزیه و تحلیل دقیق امواج و فرکانس های مغزی و بازخورد آن به فرد مبتلا عمل میکند؛ در این روش، برخلاف نوروفیدبکهای کلاسیک که فقط بر الگوهای سطحی امواج مغزی تمرکز دارند، لورتا نوروفیدبک تمرکز اصلی را روی شناسایی دقیق تر و عمیق تر مناطق مختلف مغزی فرد میگذارد! همچنین این روش قابلیت شناسایی نواحی مشخص و حساسی از مغز را که ممکن است با بیماری های گوناگون دیگر در ارتباط باشد را دارد.
این روش درمانی به فرد کمک میکند تا با اصلاح این الگوها به بهود وضعیت خود دست یابد؛ لورتا نوروفیدبک با کمک تکنولوژیهای پیشرفته، تصویر سازی دقیق و مطمئنی از فعالیتهای مغزی فرد ارائه دهد و این امکان را فراهم میکند تا بازخورد دقیقی به فرد مبتلا داده شود. این بازخورد ها معمولاً به شکل تغییرات بصری یا شنیداری روی نمایشگر نشان داده میشود.
ویژگی های LoRETA نوروفیدبک
پیشرفتهترین مدل درمانی نوروفیدبک LoRETA لورتا نوروفیدبک است؛ که دارای ویژگیهای زیر است:
- نوعی درمان تقویتی، مانند نوروفیدبک کلاسیک است که به اصلاح رفتار مغز میپردازد؛ این درمان روشی غیر تهاجمی دارد و در آن از دارو استفاده نمیشود.
- برای تشخیص و پیدا کردن بهترین درمان، از توموگرافی الکترومغناطیسی (LoRETA) برای ارائه بازخورد فعالیت مغز استفاده میشود.
- همچنین به عنوان توموگرافی الکترومغناطیسی با وضوح پایین شناخته میشود؛ این تکنولوژی نوعی نوروفیدبک است که در اواخر دهه 1990 توسط تیمی از محققان به سرپرستی دکتر روبرتو دی پاسکوال مارکی توسعه یافت! این تکنیک نوآورانه انقلابی در زمینه نوروفیدبک ایجاد کرد که هم اکنون برای درمان طیف وسیعی از اختلالات عصبی و روانی مورد استفاده قرار میگیرد.
- از درمان لورتا نوروفیدبک برای کمک به مراجعین، جهت تنظیم و بهینهسازی عملکرد مغز خود، با هدف بهبود عملکرد شناختی، عاطفی و رفتاری استفاده میشود. هدف آن آموزش مغز در جهت عملکردی موثرتر است.
شباهتها و تفاوتهای نوروفیدبک و لورتا نوروفیدبک
تفاوت لورتا نوروفیدبک و نوروفیدبک چیست؟ در درمان لورتا نوروفیدبک با استفاده از الکتروانسفالوگرافی (EEG)، فعالیت الکتریکی مغز را با دقتی بالا و در آن واحد زیرنظر میگیریم؛ با توجه به عملکرد مناسب فرد، بازخوردهایی به او ارائه میگردد! این بازخوردها میتوانند به شکل نشانههای دیداری یا شنیداری باشند که این امکان را به فرد میدهند تا یاد بگیرد که چگونه فعالیت مغز خود را تنظیم کند.
تا این مرحله هیچ تفاوتی بین لورتا و نوروفیدبک کلاسیک وجود ندارد؛ شباهتهای آنها عبارت است از:
- هر دو از یک روش برای درمان استفاده میکنند.
- هر دو بر مبنای خودتنظیمی مغز قرار دارند.
- آنها هیچ دارو یا روش تهاجمی را به کار نمیبرند.
- از هر دو روش میتوان به صورت ترکیبی با دارودرمانی و یا روان درمانی استفاده کرد.
تفاوتها:
- تکنولوژی به کار رفته در لورتا نوروفیدبک بسیار پیچیده و نوینتر از نوروفیدبک کلاسیک است.
- این درمان روش درمانی پیشرفتهتر و کاملتری دارد.
- سرعت درمان و طول درمان کاملا متفاوت است.
- در روش لورتا به طور همزمان، از 19 کانال بر نقاط سر استفاده میشود در صورتی که در روش نوروفیدبک کلاسیک این نقاط کاملا محدود هستند.
- در روش لورتا باید از کلاه الکترود بر روی سر استفاده شود اما در نوروفیدبک کلاسیک الکترود، نقطهیابی شده و به طور مستقیم به روس سر متصل میشود.
- هزینه نوروفیدبک کلاسیک از لورتا نوروفیدبک پایینتر است.
- در لورتا میتوان سیگنالهای مغز را از لایههای عمیقتری ثبت و دریافت کرد.
- از این روش برای طیف گستردهتری از بیماریها میتوان استفاده کرد.
- در نوروفیدبک کلاسیک از سه شرط برای ایجاد تغییرات استفاده میشود، اما در لورتا این شروط بسیار بیشتر هستند.
- نوروفیدبک کلاسیک به طور خاص بر یک نقطه کار میکند اما در لورتا نوروفیدبک پروتکل درمانی برای کارکرد کلی بین شبکهای از روابط مغز تنظیم میشود.
- نوروفیدبک برای چندین دهه به عنوان یک درمان غیرتهاجمی برای مشکلاتی مانند اختلال کمبود توجه، بیش فعالی (ADHD)، اضطراب، افسردگی، صرع و آسیب مغزی مورد استفاده قرار گرفته است؛ با این حال؛ تکنیکهای نوروفیدبک کلاسیک، به دلیل تکیه بر ضبطهای EEG سطحی، که فقط نمای جزئی از عملکرد کلی مغز را ارائه میدهد، محدود شده است.
لورتا نوروفیدبک برای درمان چه بیماری هایی به کار میرود؟
اولین بار این درمان توانست نتایج خوبی را در روند بهبود اختلال هایی مانند بیش فعالی و کمبود توجه و استرس پس از سانحه از خود به جا بگذارد؛ بعد از پژوهشهای فراوان متخصصین به این نتیجه رسیدند که این روش درمانی برای اختلالات زیر میتواند به شدت مفید واقع شود:
- اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)
- اختلالات اضطرابی
- افسردگی
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلال وسواس فکری اجباری (OCD)
- اختلالات طیف اوتیسم
- آسیب مغزی تروماتیک
- صرع
- اختلالات یادگیری LD
- روان گسیختگی و…
- مشکلات خواب و بیخوابی
- درمان صرع
- درمان سردردهای مزمن
توجه به این نکته حائز اهمیت است که اگر چه نوروفیدبک لورتا ممکن است در درمان این اختلالات برای برخی افراد موثر باشد؛ اما نمیتواند برای همه یک نتیجه یکسان داشته باشد! گاهی نیز این روش درمانی، باید در کنار سایر اشکال درمانی که توسط یک پزشک متخصص توصیه میشود؛ مورد استفاده قرار گیرد.
درمان ADHD با لورتا نوروفیدبک
یکی از کاربردهای درمانی رایج نوروفیدبک لورتا؛ درمان اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) است. ADHD با مشکلات توجه، کنترل تکانه و بیش فعالی مشخص میشود و اغلب با الگوهای غیر طبیعی فعالیت مغز همراه است. لورتا نوروفیدبک میتواند به افراد مبتلا به ADHD کمک کند تا فعالیت مغز خود را تنظیم کنند و منجر به بهبود توجه و کنترل تکانه شود.
درمان اختلالات اضطرابی با لورتا نوروفیدبک
حوزه دیگری که نوروفیدبک Loreta در آن کاربرد دارد این است که میتواند درمان مفیدی برای اختلالات اضطرابی ارائه دهد؛ اختلالات اضطرابی با نگرانی و ترس بیش از حد مشخص میشوند که اغلب با علائم فیزیکی مانند ضربان قلب سریع و تعریق همراه است. تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، الگوهای غیرطبیعی فعالیت مغزی را از خود نشان میدهند. این فعالیتها به ویژه در مناطقی که در تنظیم احساسات دخیل هستند؛ رخ میدهند.
لورتا نوروفیدبک میتواند، به افراد کمک کند تا این الگوهای غیرطبیعی را تعدیل کنند؛ این روند درمانی منجر به کاهش علائم اضطراب میشود. استفاده از تکنولوژی در LORETA نوروفیدبک کاربردهای بالقوه درمان نوروفیدبک را گسترش داده است و امکان هدف گیری دقیقتری را به الگوهای ناکارآمد مغز فراهم کرده است. این امر منجر به استفاده از لورتا نوروفیدبک در طیف گسترده ای از درمانهای بالینی، از جمله درمان بیماریهای مختلف عصبی و روانی شده است.
مراحل انجام لورتا نوروفیدبک
به طور کلی مراحل انجام لورتا نوروفیدبک در بهترین مرکز لورتا نوروفیدبک، یک پروتکل مشخص داشته که در تمامی کلینیک های درمانی انجام می شود:
1. ارزیابی شرایط بیمار با دستگاه های EEG
در مرحله اول و قبل از شروع درمان پزشک یا متخصص نوروتراپی با انجام ارزیابی های اولیه، فعالیت های مغزی بیمار را با دقت بالا ثبت و تجزیه تحلیل میکند؛ در این مرحله از دستگاههای پیشرفته EEG برای ثبت امواج مغزی استفاده میشود.
2. تعیین نواحی مغزی هدف برای درمان با لورتا نوروفیدبک
با بررسی کردن داده های ثبت شده، قسمتهایی از مغز که نیاز به تنظیم و اصلاح دارند مشخص میشوند؛ این نواحی ممکن است با علائم بیماریهای مختلف دیگر مرتبط باشند و در این مرحله، هدف اصلی درمان مشخص میشود.
3. آغاز جلسات درمانی از طریق لورتا نوروفیدبک
در هر جلسه لورتا نوروفیدبک، الکترودهایی به سر بیمار متصل میشوند که فعالیتهای مغزی او را ثبت میکنند؛ سپس با استفاده از بازخوردهای بصری یا شنیداری، بیمار تلاش میکند تا الگوهای مغزی خود را اصلاح کند. این بازخوردها به او کمک میکنند تا کم کم فعالیتهای مغزی خود را تنظیم کند و بهبود بخشد.
4. پیگیری و ارزیابی نتایج پس انجام لورتانوروفیدبک
پس از انجام چند جلسه، نتایج درمانی توسط پزشکان و متخصصان ارزیابی میشوند تا مشخص شود که چه تغییراتی در فعالیتهای مغزی بیمار رخ داده است، و آیا بهبود قابل توجهی در علائم بیماری وجود دارد یا خیر؛ بر اساس این ارزیابیها، پزشکان تصمیم نهایی را در صورت نیاز، برای افزایش جلسات میگیرند.
هزینه لورتا نوروفیدبک چقدر است؟
هزینه لورتا نوروفیدبک به عواملی چون مدت زمان جلسه، تعداد جلسه، تخصص پزشک و موقعیت جغرافیایی بستگی دارد؛ جلسات لورتا نوروفیدبک اصولاً بین 30 دقیقه تا یک ساعت انجام میشود و متناسب با شرایط هر فرد، تغییر میکند؛ هرچقدر مدت زمان جلسات طولانی تر باشد امکان بالا رفتن هزینهها زیاد میشود.
یکی دیگر از عواملی که میتواند بر بالا رفتن هزینهها تاثیر بگذارد مکان جغرافیایی کلینیک است، معمولاً در مناطق شهری نسبت به مناطق روستایی، هزینه درمانی بیشتری دریافت میشود؛ تعداد جلسات و روند درمان بیمار نیز بر افزایش هزینه موثر است. بعضی از افراد تنها با پشت سر گذاشتن چند جلسه شاهد بهبودی سلامت خود باشند و برعکس آن، در بعضی افراد ممکن است لازم باشد مدت زمان و تعداد جلسات ادامه پیدا کند که باعث بیشتر شدن هزینه میشود.
آخرین گزینه و مهم ترین عامل، تخصص و صلاحیت پزشک میباشد. متخصصان حرفهای با سوابق کاری موفق و تجربهای گسترده، هزینه های بیشتری را برای ارائه خدمات خود دریافت میکنند. به طور معمول هزینه جلسات لورتا نوروفیدبک در مراکز مختلف بین 300 هزار تومان تا یک میلیون تومان متفاوت است.
مزایا و عوارض لورتا نوروفیدبک در درمان های عصبی
لورتا نوروفیدبک به دلیل دقت بالا و کاربردهای متنوعش، مزایای زیادی در درمانهای عصبی و روانی دارد. برخی از این مزایا عبارتاند از:
- دقت بیشتر در تحلیل مغزی؛ لورتا نوروفیدبک میتواند نواحی عمیق تری از مغز فرد را شناسایی کند که در درمان بیماری های سخت و پیچیده بسیار موثر است.
- غیرتهاجمی و بدون دارو؛ یکی از دلایلی که این روش درمانی را از سایر روشهای دیگر متمایز کرده، این است که در این روش درمانی نیازی به مصرف دارو و جراحی های سخت نیست، بنابراین عوارض جانبی مرتبط با داروها را ندارد.
- بهبود بلند مدت؛ لورتا نوروفیدبک به مغز کمک میکند تا الگوهای جدید و سالمی ایجاد کند، که میتواند به بهبود یافتن بلند مدت علائم منتهی شود.
- تنظیم دقیق فعالیت های مغزی؛ این شیوه درمانی تمامی فعالیت های مغزی را تنظیم میکند تا فرد مبتلا کنترل بهتری بر عملکرد های مغزی خود داشته باشد.
اگر چه که روش درمانی لورتا نوروفیدبک کاملاً ایمن و غیرتهاجمی است، اما ممکن است عوارض جزئی و کوتاه مدتی را در بعضی افراد نشان دهد. این عوارض احتمالی عبارتند از:
- سردرد خفیف
- خستگی و خواب آلودگی
- تحریک پذیری موقتی
پس از انجام جلسات لورتا نوروفیدبک فرد مبتلا ممکن است دچار سردرد خفیف، احساس خستگی و خواب آلودگی یا احساس بی قراری کنند که تمام این ها کوتاه مدت است و از بین میرود. صورت بروز هرگونه عارضهای که بیش از حد معمول طول بکشد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.