با وجود اینکه نوروفیدبک برای برخی افراد ممکن است نتایج مثبت داشته باشد؛ هنوز نگرانیهایی در مورد استفادههای نادرست از آن وجود دارد. در حالی که این روش درمانی میتواند برای کسانی که نیاز به تغییرات مغزی خاص دارند مؤثر باشد؛ ضروری است، که قبل از استفاده، افراد به شرایط خاص خود توجه کنند و بررسی کنند که این درمان برای آنها مناسب است یا خیر. در نهایت، دانستن این که نوروفیدبک برای چه کسانی مناسب است؟، میتواند به جلوگیری از سوء استفادههای احتمالی کمک کند.
آیا نوروفیدبک کلاهبرداری است؟
خیر، به هیچ وجه! اگرچه برخی ادعاهای غیرعلمی و مبالغهآمیز توسط افراد غیرمتخصص، میتواند شبهههایی درباره اثربخشی نوروفیدبک ایجاد کند؛ شواهد بالینی موجود نشان میدهد که این روش در شرایط مناسب، میتواند ابزار موثری در مدیریت برخی اختلالات باشد! بنابراین، نوروفیدبک ذاتاً کلاهبرداری نیست، اما انتخاب مراکز معتبر و متخصصین آگاه در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.
آیا نوروفیدبک برای همه افراد به یک شکل عمل میکند؟
در این موضوع که نوروفیدبک ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد؛ شکی نیست! همانطور که هر دارویی برای هر فردی، تاثیر مطلوب ندارد؛ استفاده از درمان نوروفیدبک نیز، ممکن است برای همه افراد، سود یکسانی نداشته باشد. به همین دلیل، لزوم استفاده از نوروفیدبک، تحت نظارت متخصصین مجرب و با تجربه، بیش از پیش اهمیت مییابد. پاسخ به درمان با نوروفیدبک، به شرایط جسمی، ذهنی، نوع و شدت بیماری هر فرد بستگی دارد. بنابراین، امکان این که همه افراد، نتیجه دلخواه را دریافت نکنند، وجود دارد.
بحثهای مربوط به نوروفیدبک نشان میدهد که این درمان در برخی موارد میتواند مؤثر باشد؛ اما نگرانیهایی نیز در مورد صحت و شفافیت آن وجود دارد. برای درک بهتر این که آیا نوروفیدبک یک روش معتبر است یا کلاهبرداری، مهم است که نظرات در مورد نوروفیدبک را بررسی کنید. این نظرات، میتواند کمک کند تا دیدگاههای مختلف و تجربیات واقعی کاربران را در مورد اثرگذاری این روش درمانی را بهتر درک کنید.
یکی از نکات مهم در زمینه استفاده از نورفیدبک، این است که برای موفقیت در درمان با این روش، داشتن صداقت و همکاری فرد با درمانگر، اهمیت زیادی دارد. فرد باید آماده باشد تا در طول جلسات، صادقانه وضعیت خود را بیان کرده؛ و با درمانگر خود در ارتباط باشد. این روش درمانی، زمانی میتواند اثرگذاری مطلوبی داشته باشد؛ که شرایط مناسب و فضای درمانی استاندارد، در نظر گرفته شده باشد.
نوروفیدبک؛ اثرگذار یا بیتاثیر؟
از آنجایی که نوروفیدبک، یک روش درمانی کاملا غیر تهاجمی، غیر شیمیایی و بدون درد است؛ بیماران زیادی را به استفاده از آن، ترغیب کرده است. این روش، با استفاده از بازخورد امواج مغزی، عملکرد مغز را بهبود میبخشد. این روش درمانی نوین، در درمان انواع اختلالات مربوط به اعصاب و روان، مانند اختلالات نقص توجه و بیش فعالی، دوقطبی، وسواس، افسردگی، اضطراب و…، به کار برده میشود. با وجود اینکه، این روش کاملا از لحاظ علمی اثبات شده است؛ اما سازمان غذا و داروی آمریکا (FAD)، این درمان را هنوز به عنوان درمان رسمی در نظر نمیگیرد.
در حالی که برخی محققان، نسبت به اثر بخشی این درمان تردید دارند؛ در مقابل، مطالعاتی نیز وجود دارند که بهبودهایی را در برخی بیماران پس از استفاده از نوروفیدبک گزارش کردهاند. بنابراین، نمیتوان به طور قطعی نوروفیدبک را کلاهبرداری دانست؛ اما توصیه میشود قبل از شروع این نوع درمان، با پزشکان متخصص در این حوزه و آشنا به روشهای درمانی نوظهور، مشورت کنید. همچنین، به مراکزی مراجعه کنید که دارای مجوز هستند و از تجهیزات استاندارد استفاده میکنند؛ تا از هرگونه سو استفاده با تبلیغات اغراق آمیز جلوگیری شود. Neurofeedback Roskilde & København | Professionel Hjernetræning
طبق مطالعات انجام شده، نوروفیدبک برای برخی افراد، بسیار مفید واقع شده است. اگر درمان با نوروفیدبک، توسط یک درمانگر حرفهای یا پزشک متخصص در این حوزه، انجام گیرد؛ احتمال بهبودی با این روش افزایش یافته و اثرات بهتری به جا میگذارد. همچنین، لازم است که نوروفیدبک در یک محیط کاملا استاندارد از هر نظر، انجام شود؛ بدین ترتیب، عوامل مختل کننده روند درمان، کنترل شده و اثرات درمان بات نوروفیدبک، واضحتر و مطلوبتر خواهند شد. با این حال، هنوز هم بسیار از محققان معتقدند، همچنان نیاز به تحقیق بیشتر برای تأیید تأثیرات نوروفیدبک و جلوگیری از سو استفادههای احتمالی از این روش احساس میشود. Read This Before Paying $100 for Neurofeedback Therapy | Psychology Today
چگونه میزان اثرگذاری نوروفیدبک را تشخیص دهیم؟
در یک مقاله معتبر، توصیه شده است برای سنجش اثربخشی نوروفیدبک، نتایج آن در چندین سطح مختلف بررسی شود. اولین مرحله، شامل ارزیابی تغییرات در فعالیتهای مغز است. این تغییرات، از طریق نظارت بر امواج مغز، با تهیه نقشه مغزی (qEEG)، یا استفاده از تصویر برداری عملکردی مغز (fMRI)، ارزیابی و اندازه گیری میشود. همچینن در این مرحله، بررسی میشود که تغییرات فعالیت مغز در افراد، تا چه حد، به بهبود در عملکردهای شناختی، عاطفی یا رفتاری منجر شده است.
مرحله بعدی، ارزیابی تأثیرات اجتماعی و روانی نوروفیدبک است. برای این کار، از پرسشنامهها و فرمهای ارزیابی، استفاده میشود. هدف این کار، این است که درمانگر متوجه بشود، آیا افراد پس از درمان با نوروفیدبک، در محیطهای اجتماعی و تعاملات روزمره خود، تغییرات مثبتی تجربه کردهاند یا خیر؟ در صورتی که در روابط فردی، تواناییهای شغلی، یا حتی علائم روانی بیماری، بهبودهایی احساس شود؛ درمانگر، سیر درمان با نوروفیدبک را ادامه میدهد.
در مرحله آخر، ارزیابی اثربخشی نوروفیدبک، باید به بررسی طولانی مدت تأثیرات نوروفیدبک بپردازد؛ و نشان دهد که آیا تغییرات ایجاد شده پایدار هستند یا خیر. به عبارتی، بهتر است، سنجش موفقیت درمان با نوروفیدبک، در بلند مدت صورت گیرد. در این حالت، میتوان اثرات ماندگار این درمان را بهتر ارزیابی کرد. بنابراین، از طریق پیگیری درمان و تحلیل دادههای بالینی، میتوان دید آیا نوروفیدبک، این روش درمانی نوظهور، ارزش به کار بردن دارد یا خیر؟Assessing the Effectiveness of Neurofeedback
در پایان، درمان با نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی نوین، نظرات مختلفی دارد. در حالی که برخی افراد از نتایج مثبت آن گزارش میدهند؛ دیگران معتقدند که این روش نمیتواند تأثیرات ماندگار و واقعی داشته باشد. همانطور که شواهد علمی بیشتر مشخص میکند، این درمان ممکن است برای برخی افراد مفید واقع شود و برای برخی دیگر، اثری نداشته باشد. به همین دلیل، باید در انتخاب این روش با دقت و آگاهی کامل اقدام کرد.