آیا لورتا نوروفیدبک کاملا بر درمان ADHD موثر است؟
بسیاری از متخصصان معتقدند لورتا نوروفیدبک، درمان موثری برای بیش فعالی (ADHD) است؛ اما با این حساب، هنوز هم بحثهایی درباره ارزش بالینی لورتا نوروفیدبک وجود دارد. اگرچه در حال حاضر، درمانهای دارویی و رفتار درمانی، پرکاربردترین و پذیرفتهشدهترین روشهای درمانی بیش فعالی هستند؛ اما مطالعات اخیر که درمقیاسهای بسیار بزرگ بررسی شدهاند، محدودیتهایی در این نوع درمانها را نشان دادهاند. در واقع، درمانهای سنتی حال حاضر، محدودیتهای جدی در بهبودی پایدار، کاهش طولانی مدت علائم و عوارض جانبی دارند.
بر این اساس، درمانهای غیر دارویی مانند لورتا نوروفیدبک وارد عرصه شده و در حال توسعه هستند. با این حال، همانطور که گفته شد، در مورد موثر بودن و ارزش بالینی این روش، همچنان بحث و تبادل نظر وجود دارد. این درمان، نظرات متفاوتی را در میان محققان و متخصصان به خود جلب کرده است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این روش میتواند به بهبود قابل توجهی در علائم ADHD منجر شود و به همین دلیل توجهها را به سمت خود جلب کرده است. تنوع این نظرات، نشاندهنده پتانسیل بالای لورتا نوروفیدبک در درمان اختلالات روانی است.
در واقع، لورتا نوروفیدبک که به عنوان یکی از روشهای مؤثر در درمان وسواس فکری مطرح شده؛ برای بسیاری از افراد، نتایج امیدوارکنندهای به ارمغان آورده است. برای آشنایی بیشتر با تجربیات دیگران و دیدگاههای مختلف در این زمینه، میتوانید به نظرات در مورد لورتا نوروفیدبک مراجعه کنید و از تجربیات افرادی که از این روش استفاده کردهاند بهرهمند شوید.
روشهای درمان بیش فعالی با نگاه ویژه به لورتا نوروفیدبک
امروزه، روشهای متنوعی برای درمان بیش فعالی وجود دارد که به طور کلی به دو دستهی اصلی دارویی و غیر دارویی تقسیم بندی میشوند. در روشهای درمان دارویی، از دو مدل دارو، یعنی داروهای محرک و غیرمحرک استفاده میشود. روشهای درمانی غیر دارویی شامل رفتار درمانی با تکنیکهای تقویت مثبت و مدیریت رفتار، آموزش والدین در مدیریت رفتار کودک مبتلا به بیش فعالی و در نهایت نوروفیدبک و به طور اختصاصیتر لورتا نوروفیدبک میباشد.
لورتا نوروفیدبک (Low-Resolution Electromagnetic Tomography)، یکی از پیشرفتهترین روشهای نوروفیدبک است که علاوه بر درمان بیشفعالی، اختلالات عصبی دیگری را نیز بهبود میبخشد. این روش، با استفاده از دستگاههای بسیار پیشرفته، فعالیت مغز را ثبت میکند و به این ترتیب، نقشه مغزی منحصر به هر فرد را ترسیم میکند. از ویژگیهای لورتا نوروفیدبک، میتوان به قابلیت تحلیل سهبعدی اشاره کرد که فعالیتهای مغزی را با دقت بالایی تحلیل میکند و نواحی خاص مغز را مورد هدف قرار میدهد.
علاوه بر این، لورتا نوروفیدبک از 19 کانال برای ثبت فعالیت مغز استفاده میکند. این تکنیک، در تعدیل فعالیت در نواحی عمیقتر مغز، مانند هیپوکامپ و آمیگدال بسیار تواناست که در روشهای معمول، این امر ممکن نیست. همچنین، این روش عارضه جانبی خاصی ندارد و بدون آسیب زدن به بدن انجام میشود.
تاثیر گذاری لورتا نوروفیدبک چگونه است؟
همانطور که میدانید، اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) یک اختلال با شیوع نسبتا بالا است و اغلب، عملکرد افراد مبتلا را در مدرسه، محل کار و… تحت تاثیر قرار میدهد. لورتا نوروفیدبک، که جدیدترین متد درمانی حال حاضر به حساب میآید، به عنوان ابزاری امیدوارکننده ظاهر شده و حتی به نظر میرسد که نسبت به نوروفیدبک دو کاناله کارآمدتر باشد. در واقع، این برتری، به علت توانایی لورتا نوروفیدبک در آموزش همزمان 19 کانال و هدف گرفتن مستقیم نواحی خاص مغز از نظر اختلالات الکتریکی و امواج تغییر یافته، میباشد. Neurofeedback for ADHD: How it Works, Effectiveness, and Side Effects
تفاوت لورتا نوروفیدبک و نوروفیدبک
فاکتورهای تفاوت لورتا نوروفیدبک و نوروفیدبک |
لورتا نوروفیدبک |
نوروفیدبک |
تعداد کانالهای الکترود |
– استفاده از 19 کانال
– افزایش عمق و دقت در ثبت فعالیتهای مغزی با افزایش تعداد کانال |
– استفاده از 1 یا نهایتا 2 کانال |
سرعت و دقت درمان |
– تعریف همزمان 900 شرط مختلف برای تغییر عملکرد مغز |
– امکان تعریف همزمان تنها 2 تا 3 شرط |
دستیابی به لایههای عمیقتر مغز |
– دارای توانایی تأثیرگذاری بر نواحی عمیقتر مغز مانند هیپوکامپ و آمیگدال
– موثر در درمان اختلالات پیچیدهتر |
– محدود به سطح قشر یا کورتکس مغز |
تحلیل سه بعدی فعالیت مغز |
– امکان پذیر |
– امکان ناپذیر |
غیرتهاجمی بودن و عدم نیاز به دارو |
– غیر تهاجمی – بدون نیاز به دارو |
– غیر تهاجمی – بدون نیاز به دارو |
انعطاف پذیری در درمان اختلالات مختلف |
– دارای قابلیت درمان چندین اختلال همزمان |
– معمولا محدود به درمان همزمان 2 تا 3 اختلال |
به عبارتی، میتوان گفت، درمان بیش فعالی با لورتا نوروفیدبک به دلیل تمرکز دقیقتری که بر نواحی خاص مغز دارد و همچنین، توانایی تنظیم امواج عصبی، نسبت به روشهای دیگر نوروفیدبک نتایج مؤثرتری ارائه میدهد. فرق لورتا نوروفیدبک و نوروفیدبک در این امر است که لورتا نوروفیدبک، از تصویربرداری پیشرفتهتری برای هدفگیری نواحی خاص مغز مانند ساختارهای هیپوکامپی استفاده میکند؛ در حالی که، نوروفیدبک سنتی، معمولاً تنها از دو کانال برای تنظیم امواج مغزی بهره میبرد. این تفاوت، باعث میشود لورتا نوروفیدبک به عنوان گزینهای دقیقتر و مؤثرتر در درمان اختلالات عصبی مانند بیش فعالی شناخته شود.
نحوه عملکرد لورتا نوروفیدبک در درمان بیش فعالی
از لورتا نوروفیدبک میتوان به عنوان یک فرایند تعاملی نام برد که سبب بهبود مهارتهای خود تنظیمی در افراد مبتلا به بیش فعالی میشود. این روش با استفاده از الکتروانسفالوگرافی و تصویر برداریهای پیشرفته انجام میشود؛ که میتواند مغز را وادار به تمرینات دقیق و کاملا منحصر به فرد کند. قبل از شروع هر جلسه، موهای خود را بشویید و کاملا خشک کنید. همچنین، هر چیزی که روی سر یا گردن شما اعم از گیره مو، گوشواره، گردنبند، پیرسینگ و… است؛ جدا کنید. بسیاری از بیماران، به حدود 10 جلسه نیاز دارند. البته، افراد با مشکلات پیچیدهتر مثل اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یا افسردگی، احتمالا جلسات بیشتری نیاز داشته باشند. 19 Channel Z-Score and LORETA Neurofeedback: Does the Evidence Support the Hype? – PMC
درمان بیش فعالی با لورتا نوروفیدبک، به دلیل توانایی بالا در تنظیم دقیق فعالیتهای مغزی، به بهبود علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی کمک میکند. این روش، نواحی خاص مغز که مسئول کنترل رفتار، توجه و تمرکز هستند، تنظیم میکند و نتایج مؤثری به دنبال دارد. علاوه بر این، درمان وسواس فکری با لورتا نوروفیدبک نیز، به عنوان یک روش نوآورانه شناخته شده است که در تنظیم فعالیتهای مغزی مرتبط با اختلالات اضطرابی و وسواس فکری کمک میکند. این شباهتها در رویکرد درمانی، نشان میدهند که لورتا نوروفیدبک میتواند در درمان انواع مختلف اختلالات روانی مؤثر باشد.
سیر تکاملی لورتا نوروفیدبک در درمان بیش فعالی
در تحقیقاتی که در ابتدا انجام شد، ارتباط بین درمان با لورتا نوروفیدبک و بهبود کنترل تکانه و کاهش بیش فعالی محرز شد. در ابتدا، پیشنهاد شد که این درمان به عنوان یک درمان مکمل و درکنار سایر مداخلات برای بیمار انجام شود؛ نه به عنوان یک درمان مستقل! تحقیقات در ادامه نشان دادند که این روش، حتی میتواند مانند دارونما عمل کند. در واقع، پس از بررسی دو گروه کودک، که یک گروه از آنها 30 جلسه لورتا نوروفیدبک واقعی دریافت کرده بود و گروه دیگر همان 30 جلسه ولی لورتا نوروفیدبک دارونما یا کاذب را دریافت کرده بود؛ مشاهده کردند که تغییرات مشابهی در دو گروه رخ داده است.
در سالهای بعد، دانشمندان، پی بردند که لورتا نوروفیدبک یک روش ایمن و غیرتهاجمی است؛ که بهبودهایی در درمان شرایط و رفتارهای بیش فعالی نشان داده است. با این حال، اثربخشی آن از نظر شواهد علمی مورد تردید قرار گرفت. چون از معایب آن، هزینههای بالا و کوتاه بودن اثر درمانی را مدنظر قرار داده بودند.
با این حال، در سالهای اخیر و از سال 2019، محققان این روش را به عنوان یک روش امیدوار کننده معرفی کردند. آنان به این مشاهده رسیدند که در حداقل 35 جلسه، این روش میتواند به اندازه داروهای محرک در کاهش علائم ADHD موثر واقع شود. حتی مطالعات اخیر نشان دادهاند که پس از درمان طولانیمدت با لورتا نوروفیدبک، ممکن است امکان قطع مصرف دارو، تحت نظر پزشک، وجود داشته باشد. اما همچنان، لازم به ذکر است که تحقیقات بیشتری برای درک بهتر چگونگی عملکرد پروتکلهای لورتا نوروفیدبک و میزان اثربخشی آنها مورد نیاز است.
در نهایت، درمان بیش فعالی با لورتا نوروفیدبک به عنوان یک رویکرد نوآورانه و مؤثر در مدیریت علائم این اختلال شمرده میشود. این روش، با تمرکز بر تنظیم فعالیتهای مغزی و هدفگیری نواحی خاص مرتبط با توجه و کنترل رفتار، به بیماران کمک میکند تا بهبود قابل توجهی را در کیفیت زندگی خود تجربه کنند. همچنین، به دلیل غیرتهاجمی بودن و عدم نیاز به دارو، لورتا نوروفیدبک به گزینهای جذاب برای خانوادهها و به خصوص والدین تبدیل شده است. با توجه به شواهد بالینی و تجربیات مثبت، میتوان گفت که لورتا نوروفیدبک در درمان بیش فعالی میتواند به عنوان یک ابزار ارزشمند در کنار دیگر روشهای درمانی یا حتی به عنوان روش جایگزین مورد استفاده قرار گیرد.