لورتا نوروفیدبک در بیماران الکلی: درمان اعتیاد الکل با LoRETA

آخرین بروزرسانی: 3 فوریه 2025
از جمله مشکلات گریبان‌گیری که بر سلامت عمومی جامعه تاثیر گذاشته و آثار بسیار مخربی بر جای می‌گذارد؛ اعتیاد به الکل می‌باشد. درمان‌هایی مانند استفاده از داروها و روان درمانی، علی رغم تاثیرگذاری بسیار زیاد، برای برخی افراد نتایج مطلوبی ندارند. این امر، نیاز به روش‌های نوین و مکمل را برای درمان بیماران الکلی، برجسته می‌کند. یکی از این روش‌های نوین، لورتا نوروفیدبک است؛ که با هدف بهبود عملکرد مغز از طریق تنظیم فعالیت‌های عصبی، به کار می‌رود. در واقع، لورتا نوروفیدبک، به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین انواع نوروفیدبک، امکان درمان اختلالات پیچیده‌ای را فراهم کرده است؛ طبق تحقیقات بسیاری، این روش در بهبود نواحی مغزی آسیب‌ دیده، ناشی از مصرف طولانی ‌مدت الکل، مؤثر می‌باشد.
لورتا نوروفیدبک در بیماران الکلی
فهرست عناوین محتوا

در درمان اعتیاد به الکل، لورتا نوروفیدبک به‌ عنوان یک روش نوین، به تنظیم فعالیت‌های مغزی مختل در بیماران کمک می‌کند؛ این تکنیک با هدف بهبود عملکرد شبکه‌های مغزی و کاهش علائم وابستگی به الکل، نتایج امیدوارکننده‌ای نشان داده است. همچنین، کاربرد لورتا نوروفیدبک برای درمان اعتیاد، در سایر انواع وابستگی‌های رفتاری نیز، در حال توسعه است. این روش می‌تواند به ‌عنوان یک گزینه مؤثر و مکمل، برای درمان‌های سنتی در افرادی که به روش‌های دیگر پاسخ نداده‌اند؛ مورد استفاده قرار گیرد.

تاثیر اعتیاد به الکل بر مغز و ایجاد چرخه مصرف بیشتر

نوشیدن بیش از حد الکل، عملکردهای اجرایی در مغز افراد معتاد را ناقص می‌کند؛ علائمی مانند تکانشگری، رفتارهای اجباری، اختلال در عملکردهای شناختی و حافظه، ضعیف شدن تصمیم گیری، در افراد معتاد به الکل بروز می‌یابد. الکل، از طریق افزایش دادن فعالیت در سیستم‌های مغزی که مربوط به پاداش و اثرات لذت بخش هستند؛ لذت کاذب ایجاد می‌کند. در این فرایند، میزان دوپامین در مغز که نقش مهمی در یادگیری ارتباط بین الکل و احساس لذت زودگذر پس از مصرف آن دارد؛ تغییر می‌کند. در ادامه، این فرایند یادگیری، به انگیزه مصرف دوباره الکل منجر می‌شود.

به عبارتی، برخی افراد در شروع مصرف الکل، بیشتر به دلیل اثرات پاداش‌ دهنده و لذت بخش، به آن جذب می‌شوند؛ یا برخی دیگر، به دنبال مصرف الکل، برای کاهش ناراحتی‌های جسمی یا احساسی هستند. با این حال، روی آوردن به این ماده، به جای پادزهر این احساسات، در گذر زمان مانند سمی مهلک عمل می‌کند. در واقع، الکل در ابتدای مصرف، می‌تواند حالت‌های احساسی منفی و درد را کاهش دهد؛ اما در ادامه آنها را تقویت می‌کند. الکل، با تاثیر بر ناحیه آمیگدال مغز که مسئول پاسخ به استرس، جنگ و گریز است؛ و کاهش فعالیت این ناحیه، به طور موقت حالت‌های احساسی منفی را کاهش می‌دهد.

اگرچه الکل در ابتدا، فعالیت آمیگدال گسترش ‌یافته را سرکوب می‌کند و پاسخ‌های استرسی را کاهش می‌دهد؛ اما مصرف بیش از حد آن، به تحمل منجر می‌گردد. برای مثال، الکل می‌تواند ناحیه مربوط به دردهای فیزیکی را در مغز، تسکین دهد. اما این کاهش درد، تنها در مصرف سطوح بالایی از الکل، رخ می‌دهد؛ که این مقدار، حدود پنج نوشیدنی یا بیشتر در حدود دو ساعت، برآورد شده است. اما در ادامه، با کاهش غلظت الکل در خون، حس درد، بسیار شدیدتر از قبل باز می‌گردد. در این حالت، فرد برای تسکین یافتن، مجبور می‌شود هر بار میزان بیشتری مصرف کند. Neuroscience: The Brain in Addiction and Recovery

پس از قطع مصرف الکل و در طی دوره‌های ترک، فعالیت مدارهای آمیگدال در مغز، بسیار بیشتر از قبل می‌شوند؛ این حالت، به افزایش حالت‌های منفی احساسی مانند تحریک ‌پذیری، اضطراب، بی‌حوصلگی و درد منجر می‌گردد. این ناراحتی، اغلب به‌ عنوان یک احساس عمیق بدبختی توصیف می‌شود؛ و می‌تواند برخی افراد را به مصرف دوباره الکل و تکرار چرخه مصرف و ترک، سوق دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که در میان افرادی با حالت‌های منفی احساسی، استفاده از الکل به ‌عنوان خود درمانی برای مقابله با علائم خلقی، درمان این اختلال را با مشکلات جدی‌تری رو به رو می‌کند.

تأثیر لورتا نوروفیدبک بر عملکردهای مغزی بیماران الکلی بر اساس تحقیقات اخیر متخصصان

در یکی از تحقیقات اخیر انجام شده، استفاده از درمان لورتا نوروفیدبک، برای درمان مردی 55 ساله که با اختلال مصرف الکل مقاوم به درمان و اختلال خلقی همراه، دست و پنجه نرم می‌کرد؛ بررسی شد: در این مطالعه، از الکتروانسفالوگرافی نوزده کاناله استفاده شد؛ تا امکان نظارت دقیق بر فعالیت‌های مغزی و همچنین، تنظیم نواحی کلیدی مرتبط با عملکرد شناختی و خلقی این فرد، فراهم گردد؛ هدف از این روش، بهبود عملکرد مدارهای عصبی مختل شده ناشی از مصرف طولانی‌ مدت الکل و اثرات اختلالات خلقی بود.

نتایج این مطالعه نشان داد که بیمار، بهبودهای قابل ‌توجهی را دراختلالات خلقی و عوارض مغزی، روانی و جسمی ناشی از مصرف الکل، تجربه کرده است؛ در واقع، این بهبودها شامل افزایش عملکرد شناختی، تثبیت خلق ‌و خو، بهبود کیفیت خواب و همچنین، کاهش چشمگیر مصرف الکل بود! علاوه بر این، شش ماه، نه ماه و چهارده ماه پس از پایان دوره درمان، ارزیابی‌های انجام شده، پایداری این تغییرات مثبت را تأیید کردند.

یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد، ترکیب روش‌های نوین مانند لورتا نوروفیدبک در کنار بازسازی‌های شناختی و روان درمانی، برای مدیریت اختلالات پیچیده مانند اختلال مصرف الکل مقاوم به درمان، به‌ ویژه در بیمارانی که مشکلات خلقی همراه دارند؛ بسیار موثر واقع می‌شود. همچنین، این مطالعه اهمیت استفاده از روش‌های نوین و هدفمند در تنظیم و بازسازی عملکرد مغزی و همچنین، کاهش علائم مرتبط با اعتیاد با الکل را برجسته می‌کند. در درمان اختلال وابستگی مزمن به الکل، لورتا نوروفیدبک به ‌عنوان یک رویکرد نوین مورد توجه قرار گرفته است. LORETA Neurofeedback in Alcohol Use Disorders

این روش، بر تنظیم شبکه‌های مغزی مختل تمرکز دارد؛ که با هدف کاهش علائم مرتبط با اختلالات مصرف مواد و بهبود عملکرد مغزی بیماران، می‌تواند به‌ ویژه در افرادی که به درمان‌های سنتی پاسخ نمی‌دهند، تاثیر گذار باشد. جالب است بدانید که این تکنیک، نه ‌تنها در درمان اعتیاد به الکل، بلکه در شرایط دیگری همچون درمان وسواس فکری با لورتا نوروفیدبک نیز کاربرد دارد. این رویکرد با هدف بهبود عملکرد شناختی و کاهش نشانه‌های وسواس، به ‌طور فزاینده‌ای در درمان اختلالات روانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایای استفاده از لورتا نوروفیدبک در مقایسه با روش‌های سنتی درمان اعتیاد

با توجه به اینکه تحقیقات بسیار در این زمینه انجام شده است؛ نتایج تحقیقات حاکی از آن است که انواع درمان‌های مبتنی بر نوروفیدبک به ویژه لورتا نوروفیدبک، می‌تواند به ‌عنوان یک مداخله مؤثرتر در درمان وابستگی به الکل، نسبت به روش‌های سنتی، عمل کند. این یافته‌ها، اهمیت استفاده از تکنیک‌های نوین لورتا نوروفیدبک که عملکردهای مغزی را در درمان اختلالات پیچیده مانند اعتیاد به الکل، تنظیم می‌کند؛ برجسته می‌سازد. یکی از مزیت‌های بسیار مورد توجه لورتا نوروفیدبک در درمان این اختلالات، دستیابی به نتایج درمانی پایدارتر و کاهش بازگشت به عادات مخرب، می‌باشد.

امروزه، لورتا نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی جایگزین در بیماران الکلی مورد بررسی قرار گرفته و با روش‌های سنتی درمان مقایسه می‌شود. این تکنیک درمانی، به طور ویژه فرآیند‌های عصبی که برای نوشیدن الکل، انگیزه ایجاد می‌کنند؛ مورد هدف قرار می‌دهد. سپس با تنظیم و تعدیل فعالیت‌های مغزی در این نواحی، الگوهای ناسالم مصرف الکل را تغییر می‌دهد. علاوه بر این، مطالعات زیادی نشان داده‌اند که اثربخشی درمان با لورتا نوروفیدبک در بیماران الکلی، ممکن است با گذشت زمان به تدریج افزایش یابد. همچنین، احتمال اینکه برای برخی بیماران نسبت به برخی دیگر، نتایج پایدارتر و معنادارتری ایجاد گردد؛ وجود دارد.

پتانسیل لورتا نوروفیدبک در کمک به بیمار جهت اجتناب از موقعیت‌های هوس انگیز و محرک‌های مصرف الکل، جنبه اساسی از ارزش درمانی آن است. در واقع، این روش می‌تواند به افراد کمک کند تا پاسخ‌های ناخودآگاه به محرک‌ها را شناسایی و تنظیم کنند؛ به طوری که از بازگشت به مصرف الکل جلوگیری کرده و عادات سالم‌تری تشکیل دهند. Comparative Analysis of LORETA Z Score Neurofeedback and Cognitive Rehabilitation

چالش‌ها و محدودیت‌های لورتا نوروفیدبک در درمان بیماران الکلی

برخی مطالعات، چالش‌ها و محدودیت‌های درمان با لورتا نوروفیدبک در بهبود بیماران الکلی را بررسی کرده‌اند؛ برای مثال، مطالعات نشان داده‌اند که برخی از افراد معتاد به الکل، مدتی بعد از پایان دوره درمان، دچار بازگشت و عود مجدد اعتیاد خود به الکل شده‌اند. در واقع، این مطالعات حاکی از این هستند که دستیابی به نتایج بلند مدت، در موارد بسیاری چالش برانگیز می‌شود. همچنین، وجود تفاوت‌های فردی در پاسخ به لورتا نوروفیدبک، می‌تواند شرایط درمان را دشوار سازد. این حالت، دستیابی به درمان را در افراد مختلف، به چالش کشیده؛ و ممکن است برای همه بیماران مبتلا به اعتیاد الکل، پاسخدهی یکسانی نداشته باشد. Frontiers | Integrated use of biofeedback and neurofeedback techniques

در نتیجه، لورتا نوروفیدبک به ‌عنوان یک روش نوین در درمان اعتیاد به مصرف الکل، نشان‌ دهنده پتانسیل بالای روش‌های مبتنی بر آموزش مغز، برای بهبود عملکرد مغزی و کاهش وابستگی به الکل است. با تنظیم شبکه‌های عصبی مغزی و کمک به بازسازی فعالیت‌های مغزی مختل، این روش می‌تواند به ‌ویژه در بیمارانی که درمان‌های سنتی برای آن‌ها کارساز نبوده؛ اثرات مثبتی داشته باشد. هر چند نیاز به تحقیقات بیشتر برای تأیید اثربخشی بلند مدت این روش در درمان اختلالات مصرف الکل وجود دارد؛ اما نتایج اولیه امیدوارکننده بوده و نشان ‌دهنده قابلیت‌های لورتا نوروفیدبک، در بهبود وضعیت بیماران است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالعه پیشنهادی

جدیدترین مقالات مرتبط با نوشته فعلی را مطالعه نمایید