در انتخاب بهترین نوع درمان TMS، مهم است که بیمار از نحوه عملکرد و اثرات جانبی هر روش بر وضعیت فعلی بیماری آگاه باشد. اگرچه rTMS و dTMS هر دو در درمان اختلالات روانی موثر هستند، ممکن است در برخی موارد، بیماران با بدتر شدن علائم پس از درمان یا حتی طی گذراندن جلسات درمانی مواجه شوند. برای درک بهتر و پیشگیری از چنین مواردی، آگاهی از علت بدتر شدن بعد از TMS ضروری به نظر میرسد. با آگاهی از علتهای تشدید علائم و روند درمان با این روش، میتوانید با دید وسیعتری این درمان را شروع کرده و نتایج معقولتری به دست بیاورید.
rTMS بهتر است یا dTMS؟
هر کدام ار انواع TMS، مزایای منحصر به فردی دارند؛ و برای هر بیمار با توجه به شرایط بیماری او انتخاب میشوند. به طور خلاصه، rTMS روش اصلی، رایج و استاندارد TMS است که پالسهای مغناطیسی را به صورت کاملا منظم به نواحی هدف در مغز میفرستد. از طرفی، dTMS به عنوان پیشرفتی مهم در روش TMS محسوب میشود که قابلیت نفوذ بیشتر به عمق مغز را دارد؛ و به شکل موثرتر، عمیقتر و گستردهتر، نواحی مغز را که با اختلالات خلقی و اضطرابی درارتباط هستند تحت تاثیر قرار میدهد. Which TMS Therapy type is best? | Neuralia TMS
نکته قابل توجه این است که بیماران تحت درمان با rTMS، اغلب بهبود خلقوخو، عملکردهای شناختی و کیفیت کلی زندگی را تجربه میکنند. همچنین، dTMS برای پزشکان بهعنوان راه نجاتی در درمان بیماران مقاوم به درمان با شرایط پیچیده تبدیل شده است. در واقع برای پاسخ به سوال rTMS بهتر است یا dTMS، باید چندین عامل را در نظر گرفت.
عواملی مثل درمانهای انجام شده، عمق تحریک مورد نیاز برای بهترین اثر گذاری و همچنین تخصص و تجهیزات موجود، در انتخاب روش rTMS یا dTMS بسیار موثر است؛ زیرا هر دو روش rTMS و dTMS درمانهای بسیار ایمن و موثری برای اختلالات روانی و مشکلات مغزی به حساب میآیند. با این تفاسیر، میتوان گفت برای گروهی از افراد، dTMS موثرتر و برای گروهی دیگر، rTMS مناسبتر است؛ که این امر کاملا طبق صلاحدید و نظر پزشک معالج فرد، تعیین تکلیف میشود. rTMS vs. Deep TMS | How Are They Different? – Dr. TMS Therapy
برای چه بیماریهایی از روش rTMS یا dTMS استفاده میشود؟
مثلا برای بیماری که به علت اختلال وسواسی جبری مراجعه کرده است، یا میخواهد سیگار را ترک کند؛ استفاده از dTMS میتواند موثرتر عمل کند. به این دلیل که، dTMS نواحی بیشتر و عمیقتری را در مغز تحت تاثیر قرار میدهد و دامنه وسیعتری از علائم را در این بیماریها میتواند درمان کند. با این حال، rTMS با اینکه در مواقعی گرانتر است، اما دسترس پذیری بیشتری دارد؛ و به شکل گسترده برای درمان افسردگی و اختلالات خلقی، اختلالات اضطرابی، میگرن و صرع استفاده میشود. هیچ کدام از این روشها به بیهوشی نیاز ندارند؛ بنابراین، عوارض آنها در حداقل است و حتی در مواردی عارضهای مشاهده نمیشود.
همانطور که گفته شد، انتخاب بین rTMS و dTMS، الزاما توسط روانپزشک یا دیگر متخصصان انجام میشود. با وجود اینکه هر کدام از روشهای rTMS و dTMS تاثیر گذاری بهتری برای درمان اختلال خاصی، از خود نشان میدهند؛ اما طبق مطالعاتی که انجام شده است، هیچ تفاوت آماری قابل توجهی در اثربخشی بین rTMS و dTMS وجود ندارد.
بهترین نوع درمان TMS چیست؟
با وجود اینکه dTMS، نوع پیشرفتهتری از درمان با TMS را به ارمغان آورده است؛ اما هنوز هم به تحقیقات بیشتری برای درک کامل اثرگذاری آن بر مغز، نیاز است. در مقابل، rTMS یک روش شناخته شده و استاندارد در درمان TMS است؛ و با داشتن پشتوانهای از تحقیقات علمی گسترده و مکانیسم عمل مشخص، رایجترین نوع از درمان TMS به حساب میآید و بین جوامع پزشکی، جایگاه محکمی دارد. با این حال، امروزه با ظهور روش dTMS، انتخاب بهترین نوع درمان TMS، برای پزشکان چالش برانگیز است؛ و اغلب تصمیمات متخصصان جهت انتخاب یکی از انواع این روشها، بر اساس ویژگیهای بیمار و شرایط بیماری او انجام میگردد. Which Type of TMS Therapy is Best? | Greenbrook TMS
بنابر توضیحات داده شده، متوجه شدید که در انتخاب بهترین نوع درمان TMS، باید عوامل مختلفی از جمله آمادگی بیمار، ویژگیهای درمانی و تاثیر روشهای انتخاب شده بر شرایط خاص بیمار را درنظر گرفت. درحالی که اثر گذاری rTMS و dTMS، منحصر به فرد بوده و هر کدام مزایای متفاوتی دارند؛ ممکن است برخی از بیماران گزینههای دیگری مانند tDCS را نیز در نظر بگیرند. اگر بدانید تفاوت rTMS با tDCS چیست و با چگونگی عملکرد این دو روش و مزایا و معایب هر کدام آشنا باشید؛ میتوانید با انتخاب صحیحتر، درمان موثرتری برای اختلالات روان خود به دست بیاورید.
در نهایت، انتخاب بهترین نوع درمان TMS بستگی به شرایط خاص هر بیمار و نوع اختلال دارد. rTMS بهعنوان روش استاندارد و شناخته شده، با سابقهای ثابت در درمان اختلالات مختلف روانی، هنوز یکی از گزینههای اصلی محسوب میشود. از سوی دیگر، dTMS با قابلیت نفوذ عمیقتر و تحریک مناطق وسیعتری از مغز، پتانسیلهای جدیدی برای درمان اختلالات مقاوم به درمان ارائه میدهد. با این حال، تصمیمگیری نهایی باید با مشورت دقیق پزشک متخصص و بررسی وضعیت و نیازهای فردی بیمار صورت گیرد. در هر دو روش، هدف نهایی بهبود کیفیت زندگی بیمار و کمک به مدیریت بهتر اختلالات روانی است.